Interview MijnNami Mama – Angelique met Venna

Wie ben je?

Mijn naam is Angelique de Jong en ik ben 26 jaar oud. Ik ben inmiddels vijf jaar samen met mijn partner en gevestigd in Druten. We hebben samen een prachtige dochter, Venna.

Vertel ons iets over Venna

Venna is een vrolijk en makkelijk meisje. Al vanaf de geboorte hebben wij niets te klagen. Ze is heel nieuwsgierig. Soms wil ze meer dan dat ze kan en kan ze daardoor erg gefrustreerd raken. Verder lacht ze vrijwel de hele dag, behalve wanneer haar eten op is… dat vindt ze echt niet leuk!

Welke  MijnNami producten gebruik jij graag en waarom?

Wauw, wij hebben een heel pakket ontvangen om te mogen uit proberen en eerlijk, ik ben super enthousiast. De fruitspeen is echt een uitvinding. Venna vind het helemaal geweldig en begint al te lachen zodra ze hem ziet. Vooral met fruit of waterijs erin, dan is ze zo gefocust op de speen, dan zie je haar echt genieten. De giraffe badcape van bamboe is echt super, zo zacht en super groot. Heerlijk voor na het badderen of zwemmen om haar helemaal in te wikkelen. Ook kiekeboe spelen met deze wikkeldoek vind ze fantastisch. We hebben ook de lepelfles uitgeprobeerd en dit is een uitvinding voor onderweg. Makkelijk om hier eten mee te geven zonder geknoei. Wij zijn super blij met de MijnNami producten.

Hoe was het om foto’s te maken voor MijnNami?

Wij vinden foto’s maken altijd heel erg leuk om te doen. Dus we vonden het ook erg leuk dat we voor MijnNami foto’s mochten maken.

 

Hoe heb je besloten om een gastouderopvang te beginnen?

Op vroegere leeftijd wist ik al zeker dat ik met kinderen wilde werken. Ik heb vier jaar de opleiding pedagogisch werker gedaan en vervolgens twee jaar op een buitenschoolse opvang in Oosterbeek gewerkt. Toen wij voor ons eigen huis gingen kijken was er toevallig een oproep van drie gezinnen die gezamenlijk een Gastouder zochten hier mee ben ik in gesprek geraakt en uiteindelijk kwam er een huis met heel veel mogelijkheden voorbij om als Gastouder te kunnen startten. Na een gesprek over het Gastouder zijn is alles in gang gezet en na de koop van ons huis zijn we gestart met de grote verbouwing van onze benedenverdieping waar ik de gastouderopvang wilde gaan startten. Er werd hard nagedacht over een passende naam en deze werd al gauw gevonden. Mijn nichtje van toen twee jaar noemde mij altijd Kiekie in plaats van Liekie.. dit bracht mij op de naam Kiekieboe.

Er is hard gewerkt en uiteindelijk kon ik per oktober 2015 beginnen en al wel met 7 kindjes! Het begon allemaal met een eenvoudige ruimte maar leuk ingericht op de behoefte van jonge kinderen. De eerste weken vergeet ik nooit meer, geweldig om de hele dag met de kindjes bezig te zijn en je eigen bedrijfje te runnen. Alles draaide om Kiekieboe en ik maakte iedere week een flink aantal uren. Toen ik begon had ik kinderen in de leeftijd van 0-5 jaar, dus ook BSO (buitenschoolse opvang) kinderen… en wat een geluk dat de basisschool bijna aan mijn achtertuin grenst. Al snel kreeg Kiekieboe meer naamsbekendheid, mede doordat ik steeds meer werd herkend met alle kindjes op het schoolplein. Er kwamen steeds meer kindjes en uiteindelijk begon ik volle weken te draaien. Het werden lange dagen van s’ochtends 7.00 uur tot een uur of 18.00 dat de kinderen weer werden opgehaald. Er werd zelfs al met ons mee gegeten, wat was dit gezellig. Niks was teveel en alles ging voor Kiekieboe. De kinderen zijn hier thuis.


Hoe was het om voor andere kinderen te zorgen en een gastouderopvang te starten, terwijl je zelf Venna nog niet had?

Werken met kinderen is echt mijn passie. Als ik kinderen om mij heen heb voel ik me goed. Ook toen ik Venna nog niet had genoot ik elke dag van mijn werk. De meeste kinderen komen hier een langere tijd en daar bouw je gewoon een hele bijzondere band mee op. Ik doe niets liever dan met kinderen werken, ook nu ik mijn eigen meisje heb.

 

Zijn er dingen veranderd voor jou als gastouder, nadat je Venna hebt gekregen?

In september 2018 ben ik met zwangerschapsverlof gegaan, dat was even wennen hoor, vrije tijd! Dit heb ik al zoveel jaar niet gehad, wat moest ik gaan doen? Uiteindelijk raak je er aan gewend en zeker na de geboorte vond ik het toch wel een beetje spannend met een eigen kleintje erbij. Mijn gastkindjes waren allemaal tijdelijk opgevangen en kwamen na mijn verlof allemaal weer terug. Wat vond ik het spannend en wat ben ik ze allemaal nog steeds dankbaar voor het vertrouwen in mij als hun Gastouder! Het was echt even wennen de eerste weken, vooral het vroege opstaan, want ja ik heb dagen dat ik om 5.45 uur start met mijn werkdag bij Kiekieboe. Hoe ga ik dat doen s’ochtends met Venna? Kan ik het allemaal wel aan met een eigen baby? Vind ik het nog steeds net zo leuk? Toen de eerste werkdag aanbrak was het alsof ik nooit weg was geweest. Zelfs voor de kinderen was het weer de normaalste zaak, jasjes werden opgehangen en schoentjes stonden werden weer netjes in de bakjes gedaan.De speelgoedbakken werden tevoorschijn gehaald en er werd vrolijk gespeeld. Waar heb ik mij allemaal druk om gemaakt? Natuurlijk is het gewoon super fijn om thuis te kunnen zijn en te kunnen zorgen voor mijn eigen dochter.


Het is niet meer zoals voorheen. Ik ben druk en ik heb meer gebroken nachten wat het allemaal wel wat pittiger maakt. Gelukkig ben ik tijdens mijn verlof erkend leerberdrijf geworden en werden er in februari al twee stagiaires over de week verdeeld bij mij geplaatst. Zo fijn een extra handje, aangezien ik geen BSO kindjes meer heb, maar alle kindjes onder de drie jaar oud zijn. Venna groeit er gewoon lekker mee op en draait mee in het ritme van de gastkindjes. Op dinsdag is haar vaste oma dag en heeft mama ook een dagje lekker alleen de opvang, natuurlijk mis ik haar enorm die dag maar het is ook wel weer eens fijn om even alleen mijn werk te hebben. Daarentegen zou ik niet anders meer willen. Venna vind de kinderen bij ons thuis zo leuk, ze geniet van alle aandacht en vind ze ook allemaal zeer interessant, vooral de andere drie baby’s bij Kiekieboe en natuurlijk alle poppenmoedertjes van twee jaar die haar vertroetelen. Het is af en toe echt wel even pittig en aan het eind van de week ben ik vaak ook wel gesloopt, maar niks houd mij hiervan tegen. Ik doe mijn werk met liefde en vind het super tof om te zien hoe ik Kiekieboe tot een succes heb mogen brengen. Ik hoop dat het nog vele jaren zo mag gaan, hoe zwaar het af en toe ook zal zijn.

 

Denk je dat je anders naar opvoeden bent gaan kijken doordat je ook een gastouderopvang hebt?

Ik denk wel dat dat heel erg mee speelt. Je merkt namelijk echt wel hoe kinderen worden opgevoed en zo merk je echt wel waar je wel of niet achterstaat. Je weet natuurlijk veel over opvoeden, maar toch is het met een eigen kindje altijd anders.

Heb je nog tips en tricks die je wil delen met andere ouders?

Volg altijd je moederhart, wat een ander ook zegt. Jij als mama weet altijd het beste wat je kleintje nodig heeft.

Groetjes,

Angelique

Bekijk hier onze fotogalerij voor MijnNami
Instagram has returned invalid data.